Leta i den här bloggen

torsdag 24 april 2014

Redovisning

Hej. Idag skriver jag bloggen samtidigt som jag försöker packa ner mina saker inför hemresan imorgon.. 

Idag fick jag sovmorgon till 8. Efter frukost fodrade vi ungdjuren och motade in röda kor i roboten. När det var klart hade klockan blivit så mycket att det var dags att åka till skolan för redovisning. Jag var nervös innan men allt gick jättebra. Vi var fullt godkända och alla tyckte att vi hade gjort ett fint arbete! Eddie fyllde även i papper om hur han har upplevt oss som praktikanter, och även det var positivt. Han var mycket nöjd och stolt över oss! När vi kollat upp tågtider inför imorgon och allt var klart tog vi farväl av Evelien, Lukas och Dominic. Jag hoppas att jag någon gång får chansen att träffa dem igen! 

När vi var tillbaka på gården igen skrapade vi rent liggbåsen och puttade intill fodret innan vi åkte till Eddies andra gård. Gården där hans föräldrar nu bor. På vägen dit stannande vi några minuter och tittade på när en vän till Eddie plöjde. Det var en vanlig plog i Nederländerna men jag har aldrig sett den förut. Framme på den andra gården hjälpte Eddie en kille att mäta förster som skulle bytas. Tomas och jag tittade på när Thijs sådde majs och pratade med Eddies föräldrar. När vi kom hem igen gjorde jag i ordning foder till mjölkkorna. Tomas fodrade sinkorna och efter det hjälptes alla åt med att täcka av silosarna ytterligare innan helgen. Kvällsmaten smakade som vanligt väldigt bra, och nu har det börjat åska! See you tomorrow Sweden! 

Bästa erfarenheten idag var redovisningen. Mycket nyttigt för mig att prata engelska inför så många! 

    Plogen

    Eddie och hans föräldrar

    Mixervagnen fylls på med soya


onsdag 23 april 2014

Grässkörd

Idag gick Eddie och jag upp vid halv 7 och såg över ladugården. Vi motade in röda kor, skapade liggbåsen och matade kalvarna. Efter frukost flyttade vi ungdjur mellan de olika grupperna. Beroende på hur gamla djuren är placeras de i olika grupper och får på så sätt rätt sorts foder. Mitt under alltihop upptäckte Eddie att en hel betongvägg, vid sidan av liggbåsen, var lös. Vi fick improvisera lite och lyckades få fast den med ett par bultar i stängerna till liggbåsen. När Eddie var övertygad om att väggen skulle stå stadigt gjorde jag i ordning foder till mjölkkorna. Efter fikat fick vi besök av två stycken från Finland. De kände en granne till Eddies föräldrar och var nu i Holland för att hälsa på sina vänner. Eftersom de kunde en hel del svenska var det inte ett dugg svårt att kommunicera med dem. De beättade att de kom från en mjölkgård i södra Finland och att de nu hade varit i Holland i två dagar. De åker hem på fredag, men dock inte samma tid som vi. Efter lunchen drog förstaskörden igång. Tomas och jag slog gräset med Fendt 514 och Krone butterfly, 10m. Eddies och hans pappa vände gräset och när det var klart gjorde vi i ordning ladugården inför kvällen. Skapade liggbåsen och puttade intill fodret så att djuren kan nå det ordentligt. 

Bästa upplevelsen idag var helt klart att få slå gräs med en så pass bred maskin. Ett stort plus i kanten på denna dag bidrog finnländarna till. Mycket trevliga!

    Grässkörd


    Kvällsmat 


tisdag 22 april 2014

En vanlig dag

Idag började vardagen igen. Efter frukost motade Tomas och jag in röda kor i roboten, samt fodrade och gjorde rent hos kalvarna. Eddie verkade kor och jag fick testa att jämna till klövarna med en sorts kniv. Det var tungt men Eddie tyckte det såg bra ut. Efter fikat tvättade vi robotarna och bytte spenkopparna. Två till tre gånger i veckan gör Eddie rent robotarna för att hålla allt i bra skick och spenkopparna byts var tredje vecka. Lunchen var mackor, men för omväxlings skull åt vi baguetter idag. 

Ute i ladugården igen fyllde jag mixervagnen till sinkorna och körde ut fodret. Efter det hjälpte vi Eddies pappa att lasta gödning som skulle till den andra gården som Eddie äger. Vi fodrade även mjölkkorna och gjorde rent i liggbåsen. Till kvällsmat hade Carla gjort potatismos med salladsblad i, och till det åt vi baconlindade pannbiffar. Efterrätten blev pudding med jordgubbssylt och allt smakade mycket bra! Imorgon är det min tur att gå upp tidigt och det är även vår sista vanliga arbetsdag innan hemfärd. 

Bästa erfarenheten idag var när jag fick hjälpa Eddie att verka korna. Jag lärde mig hur klövarna ska se ut, samt hur de inte ska se ut. Det som fick mig på bäst humör var de baconlindade pannbiffarna. Mums! 

    Klövverkning 

    Lasta gödning

    Tvätta robot


måndag 21 april 2014

Öppet hus

Idag var ytterligare en röd dag, så på förmiddagen tog jag det lugnt. Gjorde lite läxor och tittade på film. Efter lunchen åkte Tomas, Eddie, Tijsh och jag till en gård som hade öppet hus. Det var en gård med 120 kor och mjölkgrop. Ladugården byggdes ut för två år sedan och var nu väldigt stor och luftig. Gropen var ett fiskbensstall och hade plats för 14 kor, precis som Vretas. Ungdjuren hade en egen ladugård och likaså kalvarna. Fodret kördes ut, som i Eddies ladugård, med en mixervagn och en gödselrobot användes på spaltgångarna. På vägen hem åkte vi förbi en traktoråterförsäljare för Massey Ferguson. Eddie hade sålt sin gamla traktor dit innan han köpte den nya Fendten. 

Hemma igen gick Tomas och jag till ladugården för att mota in "röda kor" i roboten och mata kalvarna. Eddie och Carla åkte till Eddies föräldrar och Tijsh körde mixervagnen. När alla var samlade igen åt vi kvällsmat. Rester från gårdagens grillning och pudding till efterrätt. Det smakade bra! Innan läggdags presenterade Tomas och jag vårt projektarbete för Eddie och Carla. De hjälpte oss att ta fram endel kostnader gällande installation av mjölkrobotar och grindar osv. Nu är vi klara med powerpointen och behöver bara träna på vad vi ska säga på torsdag. 

Bästa upplevelsen idag var besöket på den andra gården. Alltid lika kul att se nya ställen! Godnatt. 

    Öppet hus

    Mjölkgropen

    MF

    Efterrätt

söndag 20 april 2014

Påskdagen

Påskdagen. På förmiddagen var majoriteten av familjen Gras i kyrkan. När de kom hem åt vi en såkallad "brunch", som innebär att frukosten och lunchen är ihopslagen. Det var en rejäl måltid med ägg, kyckling, mackor och alla sorters pålägg. Efter det tog Tomas och jag en cykeltur till samhället Uffelte. Det tog oss nästan två timmar med en glasspaus inräknad. Ca 20 grader varmt och strålande sol så det var underbart väder att turista i. Hemma igen tog jag det lugnt innan kvällsmaten. Vi grillade och satt ute i kvällssolen och åt. Allt som går att grilla grillades och jag testade lite av varje. Biff med olika kryddor, fläsk, kyckling, korv, vegetarisk biff mm. Vi åt potatissallad till och det mesta smakade mycket bra! Till efterrätt hade Carla köpt svensk daimtårta och holländarna älskade den. Med andra ord, en jättetrevlig middag! 

Vid 8 på kvällen åkte vi till den traditionella "påskelden". En gigantisk brasa som lockade många människor. Folket från trakten samlades, drack öl och hade trevligt. Ungefär som våra majbrasor. Imorgon har vi inget planerat utan vi tar dagen som den kommer. Godnatt. 

    Grillning 

    Påskeld




lördag 19 april 2014

Naturpark och fisk

Påskafton. Idag fick vi sovmorgon innan Evelien hämtade oss vid klockan 11 på förmiddagen. Tillsammans med Lukas och Dominic, de österrikiska pojkarna, åkte vi västerut till en naturpark. Om vi ser ordet natur som en orörd plats så har inte Nederländerna någon natur. Landets ursprungliga natur finns inte längre kvar utan alla platser har kommit till genom ingrepp från människan. Det kanske inte är så konstigt om tänker på hur många invånare Nederländerna har. Naturparken var i alla fall ett ställe där djuren levde helt på egen hand. Vi började vårt besök med att äta lunch på en restaurang. En rejäl toast inspirerad av pizzan Hawaii, mycket gott i det härliga vädret! Tyvärr såg vi inte så många djur inne i parken eftersom de flesta vilda djur är nattaktiva. Men några vildsvin på riktigt nära håll och några hjortar lyckades vi hitta. När vi alla hade tröttnat på att leta sällsynta djur åkte vi vidare till staden Urk. En riktig fiskstad, och det kändes på lukten, alldeles intill den konstgjorda sjön IJsselmeer. Solen sken och hamnen var mycket vacker från en takterrass till ett kafé. Innan hemfärd gick vi en sväng i staden och Evelien bjöd oss på varsin fiskbit. Rå herring med rå lök. Väldigt skum konsistens och jag tyckte inte så mycket om smaken, men det var en upplevelse. 

Ikväll har Tomas och jag ansvaret för ladugården då Eddie, Carla och Tijsh inte är hemma. Runt 10 ikväll ska vi gå ut och skrapa rent liggbåsen samt mota in "röda kor" i roboten. Imorgon ska vi fira påsk på holländskt sätt. 

Bästa upplevelsen idag var att åka mellan alla färgglada tulpanfält på väg till naturparken. Det som fick mig på bäst humör var när Eddie visade Tomas och mig snacksrummet och sa att vi får äta hur mycket vi vill under kvällen, haha.  

    Fina tulpaner

    Lunch i det fina vädret

    Naturparken 

    På hemväg med AOC Terra-kepsar




fredag 18 april 2014

Lely vs DeLaval

Idag har det varit kallt. Blåst mycket och regnat emellanåt. Imorgon väntas det bli bättre väder så det ser vi fram emot. 

Vid halv 7 i morse gick Eddie och jag ut till ladugården. Vi såg över korna, matade kalvarna och bytte filter till mjölktanken. Efter frukost fixade Tomas och jag fodret till ungdjuren och täckte av plast från silosarna. Eftersom att det går mot långledigt nu så ville Eddie att vi tog bort ganska mycket av plasten idag så att ingen behöver göra det under påskdagarna. Tomas och jag turades om att köra Schäffern och skrapa bort jord från silon som höll plasten på plats. Vi tog bort däcken och det skyddande nätet innan vi skar av plasten. När det var klart fick mjölkkorna nytt spån. Jag fyllde spånmaskinen och Tomas körde ut det. Lunchen blev kycklingklubbor och potatismos. Ris verkar inte vara jättepopulärt här.. 

På eftermiddagen åkte Eddie, Tomas och jag till en gård strax utanför Steenwijk. De hade ca 90 mjölkkor och två stycken Lely robotar, modell A2. Jag har aldrig sett en Lely robot i verkligheten så det var intressant. Det jag reflekterade över var att den fick på spenkopparna på kon mycket snabbare än DeLavals robotar. Trots det tar DeLaval fler kor i timmen än Lely. Hur det kommer sig var det ingen som visste. En annan skillnad är storleken mellan robotarna. Lely har all utrustning inbyggd och robotarna är därför ganska stora. DeLaval har till exempel tanken för foder utanför roboten och är på så sätt ganska liten. Däremot är Lely lättare att flytta än DeLaval eftersom att Lely har allt inbyggt. Det finns för- och nackdelar med allt! 

Efter en guidad tur och lite fika åkte vi vidare till en annan gård. På väg dit mellanlandade vi på maskinstationen där Tijsh jobbar extra ibland. Där fanns det mesta. Lastbilar, grävmaskiner, traktorer, hackar och såmaskiner. Två blänkande Claas Jaguar stod väl parkerade i en egen del av maskinhallen och det var en av dem som Tijsh körde. En anställd på företaget visade oss runt och berättade om maskinerna innan vi till slut kom till gård nummer 2 som Eddie ville visa oss. Det var vänner till Eddie och Carla och för några år sedan samarbetade de tydligen mycket med varandra. Nu hade gården två Lely robotar, båda modell A3. Lite skilde A2 från A3 men inte alls så mycket. Efter vårt besök där rullade vi hemåt och gjorde ytterligare ett försök med de icke-fungerade provmjölkningslådorna. Imorgon får vi se om de har arbetat hela natten. Glad påsk!

Det bästa idag var att få se Lely robotarna och hur de arbetar. Det hjälper oss i projektarbetet. Det som fick mig på bäst humör idag var killen som visade oss runt på den första gården. Han verkade ta livet lite med en klackspark. 

    Lely modell A2

    Claas Jaguar 940


    Hittar du något? 





torsdag 17 april 2014

Plöjning

Idag har vi plöjt och kört gödsel. Klockan 8 i morse serverades frukosten och efter det skjutsade Eddie ut Tomas och mig till fältet där plogen väntade. Gödseltunnan hade varit igång sedan flera timmar tillbaka och kördes av Clas från en maskinstation. Lite passande att Clas körde en Claas Xerion med en gödseltank ovanpå, alltså en självgående gödseltunna. Tomas och jag turades om att dra plogen med Fendt 514 hela förmiddagen och även en stund på eftermiddagen. Plogen gick lätt i sandjorden och tiltpackaren gjorde ett bra jobb. Eftersom Clas hela tiden åkte hem och fyllde på tunnan när gödseln var slut fick han agera taxi till Tomas och mig när det var dags för lunch och fika. Det var första gången jag åkte i en självgående gödseltunna och jisses så stor den var! Till fikat kom även Eddies pappa på besök och pratade några ord med oss. När allt lite senare på eftermiddagen var färdigplöjt fick Tomas i uppgift att tvätta och göra rent plog och traktor. Själv fick jag det betydligt bättre jobbet att fodra mjölkkorna. Även idag lyckades jag fördela fodret jämt på foderbordet och Eddie blev imponerad. Han sa att han hade haft flera praktikanter där som efter flera veckor fortfarande inte hade lärt sig att köra mixervagnen..

När jag hade tankat traktorn var jag klar för idag. Till kvällsmat åt vi potatis, korv och äppelmos, och yoghurt till efterrätt. Det bästa idag var givetvis att plöja. En dag full av maskiner, kan det bli bättre? Imorgon är det min tur att gå upp tidigt. Godnatt!

    Fendt 514, 4-skärig Vogel&noot-plog 

    Clas och hans tunna





onsdag 16 april 2014

Läkarbesök av olika slag

Idag har vi haft underbart väder och Eddie ångrar att han inte slog gräset igår. I morse vaknade jag av ytterdörren på undervåningen slog igen och bilen åkte iväg i hög fart. När jag kom ner till köket för att äta frukost låg förstahjälpen-lådan öppen på köksbordet. En stund senare kom bilen tillbaka. Carla och Thijs hade varit en sväng på sjukhuset efter att Thijs skadat armen hos ungdjuren tidigt i morse. Ett stort sår över handleden, så nu går Thijs med bandage. 

Klockan 9 kom Evelien med sin minibuss och hämtade Tomas och mig. På väg till skolan stannade vi och tog upp de österrikiska pojkarna på deras gård. Under förmiddagen, och en stund på eftermiddagen arbetade vi med projektet som ska redovisas nästa torsdag. Tomas och jag hade kommit så långt redan idag att vi fick testa redovisningen för en lärare och några studenter. Det gick bra och nu gäller det bara att finslipa det sista till nästa torsdag. Lunchen på AOC Terra blev mackor med korv och ost. Korven var tillsammans med osten inbakad i bördet och det smakade riktigt bra. 

Hemma hos Gras igen förberedde vi djuren för veterinärbesök. Kalvarnas horn skulle brännas och korna och kvigorna skulle dräktighetsundersökas. Hans, veterinären, visade oss på sin datorskärm som var ansluten till kameran hur man ser om djuret är dräktigt. Det var väldigt svårt att urskilja om där fanns en kalv bland allt det svartvita men det var intressant! Hornbränningen gick bra och jag fick hjälpa Hans med att klippa bort päls så att han skulle kunna komma åt hornen ordentligt. När han var klar med alla djur och hade åkt hem fixade jag fodret till mjölkkorna. Eddie tyckte det såg mycket bra ut och berömde mig flera gånger! Till kvällsmat åt vi potatis, kött, blomkål och äppelmos. Till efterrätt blev det yoghurt med chokladbitar och allt smakade väldigt gott. Efter middagen visade Thijs Tomas och mig hur traktorn och plogen fungerar för imorgon blir det plöjning.

Bästa erfarenheten idag var när vi genomförde redovisningen på skolan. Det var lärorikt på många sätt. Största anledningen för mig att agera var när jag klippte bort päls på kalvarna innan Hans brände bort hornen. Jag fick jobba fort för att hinna med samtidigt som det självklart skulle bli väl klippt. 

    Sövd kalv

    Vackert väder och vacker trädgård

tisdag 15 april 2014

Afsluitdijk och tulpaner

För mig startade dagen kl 6 i morse. Eddie och jag gick ut till ladugården medans Tomas fick sovmorgon. Vi genomförde rutinsysslorna och jag fick lära mig hur grinden som sorterar kor fungerar. Allt sköts automatiskt och med några enkla klick på datorn kan man flytta djuren till olika seperationsfållor. Systemet används exempelvis när kor ska semineras, verkas eller kalva. Efter frukost fixade Tomas och jag fodret till korna och körde ut nytt spån hos ungdjuren. Till lunch åt vi mackor och efter det motade jag in kor till robotarna. Lite senare på eftermiddagen packade vi in oss i bilen och åkte mot Afsluitdijk - en 30 km lång vall i norra Nederländerna. Vallen skiljer Nordsjön från insjön IJsselmeer och tog 16 år att bygga. År 1933 stod den klar att används. Vallen utgör en del av det större projektet "Zuiderzeeverken" som gick ut på att skapa en fördämning och bilda en insjö, samt att skapa ny mark. 5000 kubikmeter vatten per sekund pumpas ut från IJsselmeer till Nordsjön och bidrar såklart till ett större fastland. Behovet av sötvatten gör även att allt salt har selekterats bort och IJsselmeer är på så sätt en av världens största konstgjorda insjöar. 

Vi stannade på vallen och tog en fika innan vi åkte hemåt igen. Det var fascinerande att se nivåskillnaden mellan sjön och havet samt att faktiskt få förståelse för hur stor vallen är. Hem tog vi en annan väg som gick genom en torrlagd sjö. Den gamla sjöbotten utgjorde goda förutsättningar för tulpanodling och överallt fanns färgglada fält fyllda med tulpaner. Jättevackert! 

Det bästa idag var såklart att få se Afsluitdijk. Helt fantastiskt! Att sedan få åka mellan tulpanfält var som pricken över i. En mycket bra dag som Eddie och Carla ordnade! Imorgon ska vi till skolan igen. Godnatt! 

    IJsselmeer till höger, Nordsjön till       vänster


    Tulpanfält








måndag 14 april 2014

Måndag igen

Idag tog arbetet fart igen efter helgen. Runt halv 9 var vi ute i ladugården och strödde rent hos kalvarna. Sedan fyllde vi mixervagnen och fodrade alla djur. Det är ganska svårt att backa in vagnen rätt i ladugårdarna men det gick även idag. Till lunch åt vi rester från kinamaten och på eftermiddagen kalvade en kviga. Tomas och jag motade in kor i robotarna och lite senare kom det en kille som säljer sperma till gården. Han diskuterade med Eddie om avel och de gick en runda i ladugården för att kolla på djuren. Under fikarasten drack Tomas och jag saft och spelade spel med Carla. Hon vann överlägset! Senare under dagen tvättade vi en utav robotarna. Eddie ser till att de blir tvättade minst två gånger i veckan för att hålla allt i bra skick. Efter det gjorde jag rent i liggbåsen och fodrade kalvarna.
Kvällsmaten blev hamburgare och pommes och Eddie berättade för oss om sina föredetta planer till att bli kock. Vädret idag har varit mycket underligt. Allt från strålande sol och vindstilla till nästan vågräta skurar med regn och hagel. 

Situationen som gav mig störst anledning till att tänka efter idag var när vi spelade spel. Man var tvungen att räkna så hjärnan gick på högvarv. Största anledningen till att agera idag var när vi skulle få in en förstagångare i mjölkroboten. Tre stycken var vi som drog, tryckte och bankade på kon, trots det tog det en halvtimme innan hon gick in. 

    Spel med Tomas och Carla



söndag 13 april 2014

Holtingerveld

Hej på er! Idag har varit en relativt lugn dag. Under förmiddagen var jag mest på mitt rum och gjorde läxor. Eddie var hos korna och Carla var i kyrkan så huset var ganska tomt. Lunchen bestod av mackor, som alltid här i Nederländerna. På eftermiddagen tog Tomas och jag cyklarna till Holtingerveld, ett naturreservat strax norr om Havelte. Carla rekommenderade det. Naturreservatet var unikt på så sätt att det hade formats både av istiden och av andra världskriget. Tomas och jag började vår vistelse där med att köpa glass och vandrade sedan runt hela området på sandbelagda gångar. En väldigt stor del av reservatet bestod av ljung, enbart ljung. Tyvärr blommade inte ljungen nu, men det var väldigt vackert ändå. En del av området var skog och hela reservatet var en gammal krigszon. På flera ställen kunde man se stora hål i marken efter bomer från andra världskriget. Området hade attackerats av engelsmännen och amerikanarna. Naturreservatet bestod också av enorma fårbeten och glada människor. Innan vi cyklade hem tog vi en fika, moussetårta och läsk. 

Till kvällsmat åt vi kinamat framför TV:n och imorgon är det ladugården som gäller. Det som fick mig på bäst humör idag var de historiska kvarlevorna på naturreservatet. Mycket intressant! 

    Ljungbelaggd kulle

    Får, får, får..




lördag 12 april 2014

Meppel

Att få sova tills att man vaknar självmant är alltid lika trevligt! Vid halv 9 idag gick jag upp och åt frukost. Eddie sa till Tomas och mig att vi fick göra vad vi ville idag eftersom det är helg. Vi bestämde oss för att jobba med projektarbetet om mjölkrobotar. Det gick bra men vi är ännu inte riktigt klara. Lunchen fick bli rester från veckans middagar. Det smakade gott även idag! Carla frågade Tomas och mig om vi ville följa med henne till Meppel under eftermiddagen. Hon hade några ärenden där, och vi ville självklart hänga med. Solen sken och Meppels centrum var fyllt av glada människor, modevisningar, parader och pubar. Riktigt trevlig och vacker stad! Tomas och jag gick huvudgatan fram och tillbaka, kollade i affärer och köpte glass. 

Hemma igen tog jag det lugnt på rummet eftersom jag är lite småförkyld. Det började även regna så det passade ganska bra att sitta inne. Jag gjorde läxor och läste nyheterna från Sverige. Kvällsmaten blev smörgåsar och nu somnar jag snart efter en riktigt bra dag! 

Bästa upplevelsen idag var självklart besöket i Meppel. Det som fick mig att fundera mest var alla trevliga människor i staden. Efter idag törs jag nästan säga att alla holländare är betydligt mer trevliga och hjälpsamma än hur jag uppfattar många svenskar!

    En bild från Meppel
 

fredag 11 april 2014

Foderrobot och karusell

Det blev en såkallad "tidig" morgon för mig idag. Halv 7 var Eddie och jag ute i ladugården och fodrade djuren. Vi upptäckte att ingen av provmjölkningslådorna hade skött sitt jobb under natten. Det fick bli att vi skickade tillbaka lådorna till företaget som hyrde ut dem tillsammans med vissa klagomål om att de inte fungerade. Efter frukost körde vi återigen spån men denna gång i liggbåsen hos mjölkkorna. Samtidigt som vi slussade korna till gången vid foderbordet, för att de inte skulle vara i vägen för spånmaskinen, fick de gå genom ett klövbad. Alltså ett fotbad för kossor som dödar bakterier i klövarna. När det var klart fyllde Tomas och jag fodervagnen till ungdjuren och placerade gödselmixern i gödselbrunnen. Allt gödsel förvaras i stora gångar under ladugården. 

Till lunch åt vi smörgåsar och efter det kom de österrikiska killarna på besök. Alltså de som är med i samma projekt som oss men som bor på en annan gård inte så långt härifrån. Tomas och jag visade grabbarna runt och vi fikade tillsammans. Sedan följde vi med till deras gård och blev guidade. 120 mjölkkor med karusell. En karusell är en sorts mjölkningsanläggning där korna snurrar runt den som mjölkar. Denna karusell hade plats för 24 kor och utgjorde en enorm plats i ladugården. 1 timma och 40 minuter tog det att få alla kor mjölkade. Denna ladugård hade även en foderrobot. En helautomatiserad fodervagn som gick på räls i taken. Den fyllde allt foder själv och körde ut det på bestämda tider. Ganska imponerande! 
Till kvällsmaten var vi hemma igen och Carla hade gjort någon annorlunda form av sjömansgryta, jättegott! Till efterrätt åt vi yoghurt och nu somnar jag snart i paltkoma. 

Bästa upplevelsen idag var gården där killarna från Österrike bor. Häftigt att se en foderrobot! Största anledningen till att agera på ett annat sätt än mot hur jag brukar var när vi visade de från Österrike runt på gården. Har aldrig varit med i en sådan situation där man tvingas prata engelska. 

    Diskussion om foderrobotar

    Mjölkningskarusellen 

torsdag 10 april 2014

Provmjölkning

Idag fick jag sovmorgon fram till 8, skönt! Frukosten serverades och vi gick ut till ladugården. Idag skulle de dräktiga kvigorna flyttas från ungdjursstallet till mjölkladugården. Vi riggade upp med grindar, vagnar och traktorer för att de inte skulle kunna smita. Allt gick bra trots att kvigorna studsade runt överallt. Efter fikat upptäckte Eddie att han hade glömt stänga grinden till de kvigor som skulle vara kvar i ungdjurladugården. De hade tagit sig ut i gången och spridit runt hö, halm och ensilage. Det blev Tomas och mitt jobb att städat upp allt. När det var klart skulle vi köra ut nytt spån i liggbåsen. En speciell maskin som jag aldrig har sett tidigare fördelade spånet. Man körde på spaltgången och ett band vid fronten av maskinen slungade iväg spånet. Efter det var det lunch. Mackor med ost, skinka, strössel och ketchup.

På eftermiddagen tvättade Tomas och jag Fendt 410 både invändigt och utvändigt. Även mixervagnen fick sig en omgång. Inte världens roligaste jobb men det behövdes! Vi fyllde sedan mixervagnen med majs, malt, salt, mineraler och kalk. Efter fikat installerade vi provmjölkningsapparater till robotarna och motade kor som inte ville mjölkas. En av de små lådorna som skötte provmjölkningen ville inte fungera. Hur vi än gjorde kom det ingen mjölk genom slangarna. Eddie var stressad eftersom roboten också stod stilla när vi försökte hitta felet. Efter att han ringt till DeLaval och kliat sig i huvudet många gånger fick vi äntligen igång den. En liten slang, långt in under många andra slangar, var tilltrasslad och stoppade upp mjölken. Vi blev precis klara till kvällsmaten.

Bästa erfarenheten idag var installationen av provmjölkningen. Att det sedan krånglade var väl i sig inte så bra, men jag lärde mig mycket av det. Vi plockade bort plåtar för att komma åt inne i apparaten och jag fick en bättre helhet av hur allt med provmjölkning fungerar. Det har varit en bra dag, men humöret steg ytterligare när hunden på gården hela tiden försökte ta strålen från högtryckstvätten. Han var precis galen!

    Spånmaskinen

    Ladugården

onsdag 9 april 2014

Havelte

Vackert väder idag om man bortser från blåsten. Jag steg upp strax efter 6 och följde med Eddie ut till ladugården. Där gjorde vi rutinsysslor som bland annat innefattade att se över djuren. Vi checkade datorn så att alla hade mjölkats ordentligt och skrapade rent i liggbåsen. Katter och kalvar fick mat och vi sorterade ut de kor som snart ska kalva. Sedan var det frukost. Mackor i vanlig ordning. Därefter fyllde Tomas och jag mixervagnen. Det tog tid men det gick! 

Innan lunch åkte vi med Carla till affären och handlade mat. Affären såg i stort sett ut som de mataffärer vi har i Sverige, men allt godis framme vid kassorna saknades! Efter lunchen rullade vi nätet ovanpå plansilon ytterligare några varv för att lättare kunna ta av fodret. Jag kastade bort däcken som användes för att hålla nätet stilla på majsen och Tomas körde schäffern och grävde bort jord från kanterna. Eddie hjälpe oss sedan att rulla. När det var klart var jag med Eddie och verkade en halt ko. Han verkar tydligen alla sina kor helt själv. Ganska imponerande! Efter det gjorde vi rent kalvboxar och mjölktanken med skurborstar och skurmedel. Tanken rymmer 12 000 liter så det tog sin tid. Efter fikat tog Tomas och jag en cykeltur till samhället Havelte ca 3 km härifrån. Det är så vackert här! Inte en enda cigarettfimp på gatorna, utan överallt vackra hus, trädgårdar och kanaler! 

Största anledningen för mig att agera idag var då vi rullade bort nätet från majsen. Ganska tungt arbete trots att vi var flera stycken som hjälptes åt. Bästa upplevelsen idag var cykelturen genom Havelte. Ett mycket fint samhälle!

    Vissa jobbar mer än andra..

    Vårt bostadshus

tisdag 8 april 2014

Söta popcorn

Idag fick jag sovmorgon till kl 8 medans Tomas började jobba halv 7. Jag åt frukost och begav mig sedan ut till ladugården. Tvättning av mjölkrobotarna stod på dagens schema. Eddie visade och berättade för oss hur man programmerar om robotarna inför tvättning, många knappar att hålla reda på, och Tomas och jag fick testa själva. Därefter fick vi bekanta oss med mixervagnen. Jag fyllde på majs och malt, ett foder som är en restprodukt från när man tillverkar öl. Soya fylldes på från ett rör i taket och Tomas hämtade ensilage. Sedan åt både vi och korna mat. Som alltid här i Nederländerna blev det mackor till lunch och därefter åter en tur till ladugården för att se så att alla djur var okej. Precis lagom som vi kom ut till ladugården hade en ko börjat kalva. Lyckligtvis levde denna kalv och vi placerade den i en kalvbox. Efter det fick vi märka de kor som tappat en nummerlapp och göra rent i liggbåsen. 

Senare på eftermiddagen åkte vi till Eddie och Carla's och vänner. De hade en ganska udda, bara tre år gammal ladugård. Ett robotsystem från DeLaval precis som många andra gårdar, men det som skilde sig var lösdriften. Istället för spaltgångar och liggbås hade de en stor öppen yta med enbart flis blandat med gödsel som liggunderlag. Det blev som en djupströbädd och fungerade på så sätt att man blåser in varmluft i den underifrån med hjälp av små rör med hål i. Det gör att gödsel komposteras och blir ungefär som jord. Sedan blandar man runt alltihop med en form av jordfräs som körs bakom traktorn. Mycket intressant och troligtvis lönsamt på många sätt. 

Vi fikade med de båda familjerna och det bjöds på popcorn. Både salta och söta popcorn. En väldigt främmande smak på de söta och jag höll mig mest till de salta. Efter det åkte vi hem igen och åt kvällsmat. Denna gång friterad "snabbmat" så som pommes, korv, kött, ost och ris. Mycket konstig blandning men gott var det! 

Största anledningen till att agera idag var när kalven skulle flyttas till kalvboxen. Jag fick lägga den i en skottkärra och försiktigt köra den till boxen. Det gick bra trots att den försökte resa sig många gånger på vägen dit. Bästa upplevelsen idag var att få se den annorlunda lösdriften. Jag har aldrigt sett något sådant tidigare och det var intressant att få veta hur den fungerar. 

    Tvättning av robotarna

    Den annorlunda lösdriften 

måndag 7 april 2014

AOC Terra

Klockan 9 i morse packade vi in oss i Eveliens bil och åkte mot naturbruksskolan AOC Terra i Meppel. Innan dess förberedde vi dagens lunchpaket genom att bre smörgåsar. Väl framme på skolan fick vi gå rundvandring med Evelien i spetsen. Hon berättade att skolan har många olika utbildningar, så som lantbruk, design, skog, smådjur och trädgård. Teorin varvades med praktik på nästan exakt samma sätt som vi är vana vid. Det som skilde var att eleverna med lantbruksinrikting alltid var ute på gårdar under de praktiska dagarna eftersom skolan inte hade något eget lantbruk. Däremot hade de mängder med smådjur. Allt från kaniner till salamandrar. Ibland delade kommunen ut uppgifter till studenterna. Det  kunde exempelvis vara att inventera olika saker inom kommunen. 

Vår uppgift blev att ta reda på om det är ekonomiskt försvarbart att installera mjölkrobotar i egna stallar. Men eftersom varken Tomas eller jag bor på en mjölkgård valde vi att göra arbetet om vår egen skola. Om ca två veckor ska arbetet redovisas inför Evelien, några bönder från trakten och för några studenter. 

Klockan 4 på eftermiddagen var vi tillbaka hos familjen Gras. Ett snabbt klädombyte och sen var vi på väg till servicecentret för traktorer i Steenwijk. Fendt 514 skulle servas. Efter det visade Eddie oss gården som han tidigare hade ägt och där hans föräldrar nu bodde. Det var intressant att se de gamla djurstallarna och platserna där mjölkutrustningen hade varit. Hemma igen var det ladugårdsarbete som gällde. Jag körde schäffern och knuffade intill ensilaget på foderbordet så att djuren skulle räcka det. Sedan motade vi in osamarbetsvilliga kor i roboten och gjorde rent i liggbåsen. Vår kvällsmat blev potatis, kött och äppelmos. 
Imorgon väntas en heldag i ladugården. 

Bästa upplevelsen idag var rundvandringen på AOC Terra. Hela huset var väldigt annorlunda mot många skolor i Sverige. Mängder med färger överallt och konstruktionen av hela bygget skulle jag beskriva som lite väl överdrivet. Bästa humöret idag fick jag då vi träffade Eddies mamma. En glad tant helt enkelt! 

    Hästar på skolan

    Fåglar för smådjursälskare

    Trappuppgång, AOC Terra


söndag 6 april 2014

Giethoorn

Söndag, idag tar vi det lugnt. Frukosten serverades runt kl 10 på förmiddagen och bestod av mackor och mjölk. Därefter var vi med och fick hjälpa till vid en kalvning. Det tog väldigt lång tid och resulterade i att kalven föddes död, tyvärr. Vi fick även mota in kor som inte hade mjölkats på länge till roboten. Jag fick lära mig att fylla på och köra mixervagnen. Kornas foder består av ensilage, soja och majs och det utfodras två gånger om dagen. 
Vi människor åt mackor till lunch, med pålägg som var allt ifrån strössel till ketchup. Under eftermiddagen åkte vi sedan västerut till staden Giethoorn. Ett konstaterande är att bruna tegelhus med vasstak är mode i Nederländerna! I Giethoorn gick vi längs alla fina kanaler till "tOldeMaatUns". Det var ett museum som gav oss en bild av hur man levde och arbetade i Giethoorn fram till 1950. Där fanns handelsbodar, smycken, en vindkraftsdrivande vattenpump, andfällor, gammaldags klädesplagg mm. 
Väldigt intressant och överallt trevliga besökare! Påväg tillbaka stannande vi på ett café alldeles intill en sjö och drack varm choklad. Kvällsmaten blev pasta och köttfärssås med inslag av diverse grönsaker. Väldigt gott och sällskapet var utmärkt. Jag trivs hos familjen Gras! 

Dagens bästa erfarenhet idag får kalvningen stå för. Jag fick hjälpa till att få ut kalven och även se ett verktyg som används just vid kalvningar. Det som förvånade mig mest idag var att man äter ketchup på mackor och köttbitar, men inte till pasta och köttfärssås..

    Kalvning

    En bild från Giethoorn