Söndag, idag tar vi det lugnt. Frukosten serverades runt kl 10 på förmiddagen och bestod av mackor och mjölk. Därefter var vi med och fick hjälpa till vid en kalvning. Det tog väldigt lång tid och resulterade i att kalven föddes död, tyvärr. Vi fick även mota in kor som inte hade mjölkats på länge till roboten. Jag fick lära mig att fylla på och köra mixervagnen. Kornas foder består av ensilage, soja och majs och det utfodras två gånger om dagen.
Vi människor åt mackor till lunch, med pålägg som var allt ifrån strössel till ketchup. Under eftermiddagen åkte vi sedan västerut till staden Giethoorn. Ett konstaterande är att bruna tegelhus med vasstak är mode i Nederländerna! I Giethoorn gick vi längs alla fina kanaler till "tOldeMaatUns". Det var ett museum som gav oss en bild av hur man levde och arbetade i Giethoorn fram till 1950. Där fanns handelsbodar, smycken, en vindkraftsdrivande vattenpump, andfällor, gammaldags klädesplagg mm.
Väldigt intressant och överallt trevliga besökare! Påväg tillbaka stannande vi på ett café alldeles intill en sjö och drack varm choklad. Kvällsmaten blev pasta och köttfärssås med inslag av diverse grönsaker. Väldigt gott och sällskapet var utmärkt. Jag trivs hos familjen Gras!
Dagens bästa erfarenhet idag får kalvningen stå för. Jag fick hjälpa till att få ut kalven och även se ett verktyg som används just vid kalvningar. Det som förvånade mig mest idag var att man äter ketchup på mackor och köttbitar, men inte till pasta och köttfärssås..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar